Företagsfinansiering  /  15 jan 2020  /  > 7 min

Anna Kinberg Batra om politik, ekonomi och entreprenörskap

Vi lever i en stökig och otålig tid som gör det svårt för både politiker och företag att driva långsiktiga reformagendor. Samtidigt leder innovation och entreprenörskap till möjligheter för samhällelig och ekonomisk utveckling. Hur går det ihop? Vi har träffat Anna Kinberg Batra för att höra om hennes syn på Sveriges politiska och ekonomiska läge.

AKB_1100x396

Anna Kinberg Batra blev invald som styrelseledamot i Collector Bank våren 2019. Hon har en gedigen politisk bakgrund och erfarenhet som riksdagsledamot, ordförande för finansutskottet och partiledare för Moderaterna. Anna Kinberg Batra har en entreprenörsbakgrund och har alltid intresserat sig för småföretagande. Idag sitter hon i flera styrelser och är rådgivare och föreläsare inom politik, ledarskap och förändring. Därmed kombinerar hon sina intressen företagande och politik.

Politik och företagande i en stökig tid

Sveriges politiska och ekonomiska system lever i symbios med svenskt företagande. Men i en stökig tid med missnöje som kommer till uttryck i form av populism, ilska och polarisering har det blivit allt mer komplext för både företag och politiker att veta hur man ska agera.  

– Sverige är en liten ekonomi som agerar i en stökig värld. Dessutom ser vi tecken på en sämre konjunktur vilket leder till bistra tider både hemma och internationellt. Men att vara uppgiven löser ingenting. Då måste vi se hur företag kan göra samhällsnytta när politiker inte kan. Det tror jag är vägen framåt, säger Anna Kinberg Batra.

Kinberg Batra menar att det finns skäl att vara orolig för stabiliteten i det politiska systemet. Om förtroendet för politiker, riksdag, regering och EU fortsätter sjunka rubbar det vårt demokratiska samhälle, någonting som Anna Kinberg Batra är rädd om. Men trots det skakiga läget finns det flera områden där hon ser både utveckling och optimism.

– Vi kan se växande entreprenörsföretag och hur de påverkar samhället till det bättre. Inom områden som hälsa, klimat, mat och fin-tech går utvecklingen fort framåt och vi ser innovationer med stor potential. Teknik och företagande gör att man kan förändra i rätt riktning. De digitala affärsmodellerna som växer fram nu gör det möjligt att lyckas även för mindre bolag som inte har ett storföretag i ryggen.

Ett otåligt klimat

För drygt 50 år sedan var Tage Erlander statsminister. I 23 år centralstyrde han samhället med en stark politik i ett ganska slutet Sverige. Det här var före EU, digitalisering och internationalisering och i den kulturen kunde ett parti regera själva. Idag ser samhället helt annorlunda ut och den gamla traditionen gäller inte längre.

– De företagare som tror att det kommer bli som förr igen kommer att bli hemskt besvikna. Företag måste agera i en föränderlig miljö där politiken inte råder över lika mycket som förut. Samtidigt behöver politiken ta sitt ansvar för att Sverige ska vara ett av världens bästa länder att driva företag i – det är någonting att slåss för när konkurrensen hårdnar och spelreglerna förändras.

Anna Kinberg Batra längtar givetvis inte tillbaka till ett centralstyrt samhälle à la Tage Erlander. Men hon är tydlig med att det otåliga klimatet gör det svårt att driva långsiktiga reformagendor, både för politiker och företagare.

– Idag byts det premiärministrar och börsbolagschefer på löpande band. Så fort uppdragsgivarna är missnöjda eller man får dåliga rubriker kräver omgivningen förändring. I ett sådant klimat är det svårt att faktiskt förändra en verksamhet i grunden. Och för att göra skillnad på lång sikt tror jag det behövs större förändringar. Det blir en omöjlig ekvation som i alla fall inte jag får ihop.

Det ska löna sig att driva bolag i Sverige

Anna Kinberg Batra menar att vi behöver bygga ett samhälle där konkurrenskraftiga företag stannar och verkar i Sverige. Men det krävs politik och entreprenörskap för att lyckas. Företagare och entreprenörer behöver engagera sig i samhällsdebatten och ställa krav på politiker om vad som ska prioriteras för att produktion och huvudkontor ska stanna inom Sverige.

– Det ska löna sig att driva bolag här. Det måste finnas utbildningsystem som är konkurrenskraftiga om man jämför med andra länder samt bra möjligheter att växa. Allt som är digitalt är lättare att flytta och det gör att vi kan jobba både lokalt och internationellt och sätta vår plats på den ekonomiska världskartan. Men konkurrensen är enorm och många talanger väljer att flytta utomlands. Tänk om de kunde stanna och växa här? Det måste Sverige investera i innan det är försent.

Genom att politiken skapar rätt förutsättningar för företagande kan svenskt näringsliv växa. Kinberg Batra menar att det kan låta fluffigt men att det handlar om allt från små och mjuka till stora och hårda faktorer som gör att företag, startar, växer och väljer att stanna i Sverige.

­– Vi har alla förutsättningar att lyckas bra. Sverige har en historia av kunskapsdriv och företagande med mycket ingenjörs- och teknikkunskaper och en tradition av att handla med hela världen. Dessutom finns det en helt annan attityd kring entreprenörskap än för bara 20 år sedan. Idag ser studenter företagande som en riktig, viktig och rolig karriär och det inger mycket hopp för framtiden, säger Anna Kinberg Batra.

Så rekryterar du till din styrelse

Hur ska man tänka för att sätta ihop en bra styrelse? Sara Wallin är vd på Almi Väst och ett riktigt styrelseproffs. I den här artikeln ger hon sina bästa tips för hur du rekryterar rätt!

Rekrytera rätt till din styrelse

Kommentarer

Företagsbloggen

Prenumerera på företagsfinansiering