Factoring är ett samlingsnamn för hur företag säljer eller belånar sina fakturor till ett finansföretag eller en bank för att frigöra kapital. Som företag har du löpande utlägg i form av inköp, löner och skatt och det kan ta lång tid innan du får betalt av din slutkund. Det innebär att du kan få problem med din likviditet. När kunderna blir fler växer dessutom faktureringen vilket förstås är bra, men skapar mer administration som är kostsam och tidskrävande.
För att råda bot på sådana problem finns factoring. Det hjälper företag att frigöra kapital genom att ta bort kredittiden och sköta administrationen samt ge möjlighet till riskavtäckning. Det är även ett bra verktyg för att vända en nedåtgående trend och en katalysator för att skapa tillväxt genom att möjliggöra investeringar i form av anställda, en ny lagerlokal eller bättre infrastruktur.
Vanligtvis använder företag sig av factoring några år för att komma på rätt köl. Men allt eftersom produkten mognat har det blivit vanligare att företag väljer att behålla factoring permanent för att jobba mer effektivt med sitt sysselsatta kapital.
Vill du ha reda på mer om factoring och om skillnaden på att belåna och sälja fakturor? Ladda ner vår förklarande artikel.
Christopher Bäckström jobbar som Corporate Product Manager och har varit på Collector Bank sedan 2014. Han har tidigare erfarenhet inom business controlling på bank och i ett logistikföretag. Christopher brinner för digitalisering, fintech och transformering av bankmarknaden. Han skriver helst om digitalisering och olika trendspaningar.