Företagsfinansiering  /  2 mar 2020  /  3 min

Hemligheten bakom framgångssagan Mr Cake

Roy Fares och hans kompanjon Mattias Ljungberg startade cafékonceptet Mr Cake 2017. Succén var ett faktum och idag 2,5 år senare ringlar sig kön fortfarande lång utanför caféerna som finns både i Stockholm och Göteborg. Vad är hemligheten?

Fares_1100x396

Ända sedan Roy Fares var barn har han vetat att han vill ägna sig åt någonting praktiskt och kreativt. På hemkunskapen väcktes intresset för bakning och han kände sig snabbt hemma bland ägg, socker, mjöl och glasyr. Dessutom hade han talang. 2005 vann Roy SM för unga bagare och samma år kammade han hem brons på EM. Sedan dess har Roy släppt flertalet kokböcker och synts på tv, bland annat som programledare i tv-programmet Dessertmästarna. Men det är framförallt entreprenörskap som driver Roy framåt. Han älskar att ta sig an nya utmaningar. Och tur är väl det, för det var så framgångssagan Mr Cake föddes.  

– Jag har alltid rest mycket till USA och intresserat mig för sötsaker och bakning som varit lite ”too much”. I Sverige fanns inte riktigt den kulturen och jag ville gå mot strömmen och starta någonting nytt, säger Roy.

Vågade tänka helhetskoncept

Idén om ett café tog form och Roy kontaktade sin kompanjon Mattias Ljungberg för att spåna och bolla idéer. Sedan gick allt snabbt. Mr Cake öppnade i september 2017 och succén var ett faktum. Redan på öppningsdagen ringlade en kö utanför butiken på Rådmansgatan i Stockholm. Roy menar att det blev lite av en hype, men det är inte anledningen till att folk kommer tillbaka.

­– Vi vågade tänka helhetskoncept från början. Allt från bakverk till utseende, presentation, bemötande, marknadsföring och sociala medier. Även om det såklart har hjälpt till att jag släppt kokböcker och synts i tv så är inte det anledningen till att det går bra för Mr Cake. Att vi har återkommande kunder och fortfarande kö utanför vår butik 2,5 år senare är ett bevis på att det vi gör är bra.

Enligt Roy är de tre viktigaste framgångsfaktorerna för Mr Cake produkterna, upplevelsen och bemötandet. Även marknadsföringen är viktig och Roy berättar att de satsar mycket på att vara kreativa, hålla en hög kvalitet på bilder och vara aktiva i sociala medier. Men vad är nyckeln till att driva ett bolag som funkar och håller ihop?

– Det viktigaste och svåraste med att driva bolag är att få med alla inblandade i samma anda, tankar och visioner. Att kunna förmedla allt från bakverk till upplevelse och bemötande neråt i organisationen. Det gäller att förankra och delegera samtidigt som vi hela tiden vill utvecklas.

Konsten att växa hållbart

Att växa snabbt är en dröm för många start ups. Och även om det utåt sett har gått spikrakt uppåt för Mr Cake har det inte bara varit en dans på rosor. För drygt ett år sedan öppnade Mr Cake sitt andra café i centrala Göteborg.

– När vi öppnade 2017 var vi inte förberedda på anstormningen. Vi var underbemannade och inte tillräckligt snabba. Den processen var extremt jobbig. När alla är nya och konceptet är nytt så tär det att aldrig komma ikapp. Men det har också varit väldigt lärorikt. När vi öppnade i Göteborg kunde vi ta med oss mycket rutiner. Vi tog med erfaren personal som stöttade alla nya och det var en helt annan trygghet från början till slut. 

Roy skriver under på att det är en balans att växa hållbart. Och även om man som bolag alltid han en önskan att växa är det viktigt att stanna upp och se till att allt runtomkring fungerar.

– För att växa på ett hållbart sätt behövs en bra organisation. Struktur och ordning är a och o. Kollapsar man där blir det väldigt rörigt.

Våga anställa rätt kompetenser

Ingen människa är en ö. Och om det är någonting Roy insett sedan starten av Mr Cake så är det att våga ta hjälp och anställa folk med olika kompetenser. Speciellt som nystartat tillväxtbolag där det är vanligt att lägga för mycket på sina egna axlar.

– Jag skulle såklart kunna sitta med papper och avtalsfrågor och blanda deg och göra tårtor. Men det är inte att vara en företagsledare. Min vision är att hela tiden få företaget att gå framåt. Min roll är att tänka kreativt och komma med finurliga lösningar samtidigt som jag arbetar med de dagliga frågorna och har människor som hjälper mig att verkställa dem. Det är viktigt att våga ta hjälp och lita på andra. Ibland tror man att man själv är bäst på allt, men en bra ledare måste våga släppa kontrollen.

Framtidsplaner

Idag har Mr Cake två verksamheter i två olika städer, men Roy nöjer sig inte med det. Han och Mattias har nya spännande planer på gång. Dock gäller det att ta en sak i taget.

– Jag tror på en internationell satsning inom en snar framtid, men vi ska inte stressa. Det är farligt att springa för fort. Alla ställen måste få sin kärlek och 100% fokus först. Nu lägger vi mycket tid på verksamheten i Göteborg för att få allt att funka där.

Roys tre tips till dig som vill starta eget

Studera marknaden

Vad gör din idé unik och finns det en publik? Det är viktigt att studera marknaden för att känna sig säker på att det du riktar in dig på har ett värde.

Hitta en kompanjon

Hitta en kompanjon att bolla, spåna idéer och fatta beslut med. Det gör det både enklare och roligare. Det kan bli väldigt ensamt annars.

Våga ta hjälp

Man kan inte göra allting själv. Våga ta hjälp och omge dig med människor som pushar dig att komma framåt. Det har jag aldrig ångrat!


Vill du få fler tips för hur du lyckas med din tillväxtresa? Här kommer mer läsning för dig: 

Så lyckas du med tillväxten

Kommentarer

Företagsbloggen

Prenumerera på företagsfinansiering