Företagsfinansiering  /  12 jun 2019  /  2 MIN

Planera ekonomin inför semestern

Äntligen närmar sig semestern! Se till att planera ditt företags ekonomi redan nu så att du kan ta det lugnt i hängmattan med gott samvete. Här kommer några saker du kan tänka på.

Planera ekonomin inför semestern

Nu ser vi fram emot lata dagar och ledighet. Men din verksamhet ska rulla på som vanligt och kanske befinner du dig till och med i en bransch där aktiviteten går upp under sommarmånaderna? Se till att planera ordentligt redan nu så att du kan logga ut med gott samvete.

Så kan du planera ekonomin

Det mest kritiska under semestermånaderna brukar vara ekonomin. Det kan till exempel bli en utmaning att betala semesterlöner eftersom det ofta är mindre intäkter kopplade till den perioden. Både juli och augustilönen kan påverkas och det är vettigt att stärka upp likviditet i förväg för att känna sig lugn. Dessutom finns det risk att fakturor fastnar i attest på grund av att dina kunder kan vara på semester och därmed glömmer av att gå in och godkänna fakturorna i tid.

Gå igenom och skicka samtliga fakturor innan semestern och var extra noggrann med de kunder som brukar vara långsamma. Och tänk på att även dina kunder kan ha gått på semester. Ha också en plan kring eventuella släpande betalningar, om en av dina bästa kunder inte betalar i tid är det förmodligen en dålig idé att skicka dem på inkasso det första du gör. Boka möten med sommarvikarier och sätt upp en plan för hur tillvägagångsättet ska se ut.

Factoring ger en jämn likviditet

Genom att ta hjälp av en extern aktör behöver du inte oroa dig för likviditeten under semestern. Då får du betalt direkt och kan vara trygg med att det finns pengar på kontot. Dessutom slipper du påminna kunder om att betala eftersom den finansiella partnern tar över hela ansvaret. 

Om du hellre vill sköta din ekonomi själv är det egentligen planeringen som är a och o. Bocka nedan punkter

Innan semestern:

  • Fakturera direkt så de inte blir liggande och fastnar i attest
  • Informera sommarvikarier om kundrelationer och gör en plan för eventuella sena betalningar
  • Informera leverantörer om när du har semester och vilka veckor det är stängt eller när semesterpersonal är på plats

Efter semestern:

  • Stäm av alla fakturor så fort du kommer tillbaka från semestern
  • Kontakta dina kunder som ligger efter med betalningar
  • Se till att leverantörfodringar blir attesterade och gå igenom alla attester


Ha en skön semester. Och får du långtråkigt i hängmattan kan du alltid läsa om hur du ska tänka vid val av factoringlösning. Ladda ner vår artikel här: 

 Så väljer du vilken typ av factoring som är bäst

Kommentarer

Företagsbloggen

Prenumerera på företagsfinansiering