Företagsfinansiering  /  30 jan 2019  /  > 3 min

Vikten av hög finansieringsgrad

Factoring hjälper dig få ett stabilt och jämnt kassaflöde och bidrar till ett välmående bolag. Men glöm inte titta på finansieringsgraden innan du väljer partner. Det kan nämligen vara viktigare än du tror. 

Vikten av hög finansieringsgrad

Likviditetsbrist – en ständig oro

Många växande bolag oroar sig för bristen på likviditet. Det är nämligen vanligare att bolag försätts i konkurs på grund av likviditetsbrist, och inte lönsamhetsbrist som många kanske tror. Likviditetsbrist uppstår i glappet mellan att företaget tar emot en beställning och kunden betalar. I den bästa av världar sker beställning och betalning vid samma tidpunkt, men så ser inte verkligheten ut. Speciellt inte inom B2B där det kan vara upp till tre månaders betalningsvillkor. Det är då det kan uppstå likviditetsbrist som medför att man till exempel inte har råd att köpa in eller producera sina egna varor eller utveckla sin egen tjänst. Ett sätt att få bukt på problemet är factoring. Förutom att ge ett jämnt kassaflöde underlättas administrationen av fakturor och gör att det finns mer tid över för annat.

Vikten av hög finansieringsgrad

När du väljer factoringlösning kommer olika företag erbjuda olika hög finansieringsgrad. Men varför är finansieringsgraden viktig att ta hänsyn till? Som du säkert vet finns det två typer av factoringtjänster; fakturabelåning eller fakturaköp. Fakturabelåning är som ett banklån med pantsatta fakturor som säkerhet. Belåningen ger ofta en finansieringsgrad på mellan 60–80% av fakturans värde. Fakturaköp innebär att en finansiell aktör köper fakturorna och tar över hela risken, fakturaköp ger istället en finansieringsgrad på 90–100% av fakturans värde.

Finansieringsgraden kan alltså ha stor påverkan på ditt kassaflöde när den kan skilja hela 20% beroende på aktör. Oavsett om du vill belåna eller sälja dina fakturor vill du ha en så hög finansieringsgrad som möjligt, det är ju dessa pengar du investerar för att skapa ytterligare tillväxt.

Kan du påverka din finansieringsgrad själv?

Det finns egentligen inte så mycket du kan göra själv för att påverka finansieringsgraden. Det är något som banken eller den finansiella aktören bestämmer utifrån olika riskkalkyler. Men en sak du kan göra är att nyttja dina bra kunders rating för att få möjlighet till hög finansieringsgrad. Om bolagen är stora som till exempel Volvo eller H&M kan det ge god effekt i längden.

Funderar du på om det är bättre för dig att sälja eller belåna dina fakturor? Ladda ner vår artikel som hjälper dig att välja.

 Så väljer du vilken typ av factoring som är bäst

Kommentarer

Företagsbloggen

Prenumerera på företagsfinansiering