Företagsfinansiering  /  22 maj 2019  /  2 min

Vikten av rätt finansiell partner

Rätt finansiering är a och o för bolag i tillväxtfasen. Särskilt om bolaget är nystartat med relativt okända produkter. För högaktuella Climeon har samarbetet med Collector Bank varit helt avgörande. – Om kunderna står beredda att köpa behövs en finansiell partner som även förstår deras behov, en sådan sak kan vara helt avgörande för huruvida det blir en affär eller inte, säger Alexander Helling, vd Baseload Capital.

Vikten av rätt finansiell partner

Climeon är en utrustningsleverantör av heat power-system, en innovation som producerar el av varmt vatten. Heat power är en grön energikälla precis som sol- och vindkraft, men som inte är beroende av faktorer som att solen skiner eller att det blåser.

Alexander Helling som byggt upp kundfinansieringsstrukturen på Climeon, menar att en finansieringspartner som förstår bolaget, men också bolagets kunder, är avgörande för att kunna agera snabbt och effektivt.

– För 25 år sedan var det ovanligt med investeringar i sol- och vindkraft, men nu ökar det explosionsartat. Tittar man på heat power är det fortfarande väldigt låga investeringar eftersom få förstått potentialen. I takt med att marknaden får upp ögonen och pengar börjar investeras kommer fler bolag som Climeon att gynnas, men även andra utrustningsleverantörer. Det blir förhoppningsvis en rejäl skjuts på marknaden, säger Alexander Helling.

Detaljen som avgör företagets framtid

För relativt nya och okända bolag kan finansieringen vara en utmaning. Särskilt om den ska komma från traditionella banker där processerna ofta är trögrörliga. Därför finns det en fördel i att söka sig till mindre banker där det är snabba kommunikationsvägar och större möjlighet till flexibilitet.

För Climeon har Collector Banks finansiering varit avgörande i just tillväxtfasen.

– En bra finansieringspartner är viktig internt för att hantera likviditeten, men också ur ett kundperspektiv. Om kunderna står beredda att köpa behövs en finansiell partner som även förstår deras behov, en sådan sak kan vara helt avgörande för huruvida det blir en affär eller inte, säger Alexander Helling som i dag är vd för Baseload Capital som helt fokuserar på att finansiera Heat Power projekt.

Hur viktig är finansieringen när det kommer till förflyttningen från brun till grön energi?

– Helt avgörande. Investeringar inom grön energi var ovanligt för bara 20-25 år sedan och nu ökar det explosionsartat. Inom vårt segment är investeringstakten fortfarande låg, mycket på grund av att många inte har förstått potentialen i geotermisk värmekraft eller har svårt att förstå de komplexa produkterna. Inom en snar framtid tror jag att trenden vänder. Och när mer pengar investeras i branschen kommer Climeon att gynnas, precis som andra utrustningsleverantörer inom området.

 Så valde Climeon affärsutvecklingspartner

Kommentarer

Företagsbloggen

Prenumerera på företagsfinansiering