Handel  /  20 jan 2019  /  ~ 3 min

B2B-marknaden tror på e‑handel, men ingen vill ta täten

E-handel mellan företag är på gång, men utvecklingen går långsamt. Samtidigt som viljan att handla på nätet blir större är det fortfarande få som gör merparten av sina inköp online. Det visar vår årliga rapport Collector Convert 2019 som släpptes i veckan.

B2B-marknaden tror på e-handel, men ingen vill ta täten

I veckan släppte vi rapporten Collector Convert 2019 där vi tittat på hur långt svenska företag har kommit med att förflytta sin försäljning och sina inköp till nätet. Undersökningen visar att viljan att handla över nätet är stor men det är bara en femtedel av företagen som gör merparten av sina inköp via e-handel idag. Jag heter Jonas Ogvall och är ansvarig för rapporten. Och enligt mig är det här en av rapportens mest intressanta insikter; viljan att handla online kontra det motsägelsefulla beteendet.

Faktum är att hela 30 % av företagen som handlar online gör det från e-handelssajter som riktar sig mot konsument. Det finns alltså ett behov, men utbudet står inte i proportion till efterfrågan. För mig blir det tydligt; om inte B2B-företag börjar satsa på en effektiv e-handel är risken stor att kunderna väljer en internationell aktör eller handlar ännu mer från konsumentmarknaden.

För visst är det både förvånande och intressant att e-handel mellan företag är så långt efter e-handel mot konsument? Bara vart fjärde partihandelsföretag säljer sina varor via e-handel men nästan alla har fysiska butiker. Företagen tror dock att försäljningen via e-handel kommer öka – i snitt med 24 % de kommande tre åren. Men för att utvecklingen ska gå snabbare måste någon våga ta täten.

Så vad är det egentligen som krävs för att e-handel mellan företag ska ta fart? Och vad ser de köpande och säljande bolagen som sina största möjligheter och hinder? Det här och mycket mer kan du läsa om i Collector Convert 2019.

Läs rapporten idag och få kunskap och insikter om hur B2B-företag handlar och säljer på nätet.

Till Collector Convert 2019

*Om rapporten
Undersökningen genomfördes under augusti månad 2018 av Kantar Sifo, på uppdrag av Collector Bank. Totalt har 100 partihandelsföretag med en årsomsättning på minst 5 MSEK, samt 300 köpande företag i olika storleksklasser och från samtliga branscher intervjuats per telefon.

Kommentarer

Företagsbloggen

Prenumerera på handel